###
Praha a okolí

Jak vybrat správný zámek?

Probereme zámky z hlediska způsobu instalace, typu uzavíracího mechanismu, bezpečnostní třídy a doporučíme, jak vybrat optimální zámek.

Můj dům – můj hrad. Aby to zůstalo tak, instalují se odolné a bezpečné zámky. Seznámíme se s druhy zámků a kritérii výběru.

Jak vybrat zámek?

Kritéria výběru

  • - Způsob instalace
  • - Uzavírací mechanismus
  • - Bezpečnostní třída

Užitečné rády a tipy

Zvláštnosti výběru zámků do interiérových dveří

 

Kritéria správného výběru zámku do vchodových dveří.

Bezpečné bydlení závisí na účinnosti mechanismu dveřního zámku. Probereme kritéria, které jsou důležité pro správný výběr zámku.

 

  1. Typy dveřních zámku do vchodových dveří podle typu instalace.

Zámky mohou být instalovány různými způsoby. V každém případě jsou používané konkrétní konstrukce. Probereme je.

 

Visací

Uzavírací systém visacího zámku se skládá z těla zámku a podkovy. Podkovu dáváte do oka na dveřích. V uzavřeném stavu, jsou oka blízko sebe, a drží dveře uzavřené. Celá konstrukce zámku se otevírá a uzavírá se otáčením klíče, ale jsou i automatické druhy. Visací zámky nedávají do vchodových dveří bytu. Jsou příliš velké a méně účinné. Častěji je používáme pro uzamykání bran garáží, rozváděčových skříní, rozvoden el. proudu atd.

 

Nasazené

Montuje se na vnitřní stranu dveří. Má závoru, která se hýbá při otáčení klíče. Přednost této konstrukce je ve snadné instalaci. Když budete potřebovat, můžete zámek jednoduše demontovat a dát na jiné místo. Ale bezpečnost tohoto zámku je velmi nízká. Proto jsou velmi zřídka používané jako hlavní uzavírací mechanismus. Častěji je používáme jako dodatečný mechanismus zabezpečení.

Zadlabací

Je druh zámku, který je celý zapuštěn dovnitř křídla dveří. Je úplně schovaný uvnitř dveří, co zvyšuje třídu bezpečnosti a nekazí celkový vzhled vstupních dveří. Jediná nevýhoda – poměrně těžká oprava. Tyto zámky je nutné ze začátku demontovat, zjistit v čem je problém a až potom opravovat. K tomu budete potřebovat odborníka, občas není to možné udělat samostatně.

 

  1. Druhy uzavíracího mechanismů

 

Spolehlivost zámku záleží na mechanismu. Existuje několik druhů. Probereme výhody a nevýhody každého.

Přídavný vrchní zámek.

Má pohyblivý kolík nebo 2. Pohyb kolíku se začíná otáčením klíče, který ho posunuje a zastavuje v poloze „Otevřeno“.
Přídavný zámek je nejjednodušší a nejlevnější. Tyto zámky se instalují na vnitřní stranu dveří. Mají docela nízkou odolnost proti násilnému vniknutí. Proto nedoporučujeme je používat jako hlavní zámky vstupních dveří.

 

Trezorový zadlabací zámek

Základem mechanismu je několik pák. To je dveřní zámek, který je určen pro zajištění bezpečnosti. To je nejspolehlivější systém, který je velmi obtížně překonat.

Čím je vyšší počet „pák“ zámku, tím jistější bude zámek. A tento zámek je dobrý ještě tím, že je velmi obtížné ho násilně otevřít. Výběr paklíče také není snadný v případě trezorového zámku.

Ale je v tom i nevýhoda trezorového zámku. Když ztrácíte klíč, nebo máte ho v bytě, otevřít dveře nepůjde. Budete muset ho celý demontovat a vyměnit. Oprava tohoto zámku je náročná.

Jinak trezorový systém je nejbezpečnější, to je nejlepší zámek pro kovové dveře.

 

Cylindrický zámek

Základem mechanismu je cylindrická vložka s různým počtem odpružených stavítek a blokovacích kolíků. Plochý klíč uspořádá je podle výšky. Když odpovídá určené, mechanismus se otevírá. Na počtu stavítek závisí spolehlivost zámku. Ale cylindrické zámky i s větším počtem stavítek nemůžeme považovat za bezpečné. Otevřít je paklíčem není snadné, ale „bumping“ metodou lze to udělat. A půjde i odvrtat vložku.

Pro zvýšení bezpečnosti se používá kovový štítek, který zvyšuje odolnost zámku proti hrubé síle, a tvrzené kolíky proti odvrtání. Cylindrický zámek je jednoduchý z hlediska instalaci a použití. Docela nízká cena. Ještě jedna výhoda je levná oprava.

Elektronický

Rozlišujeme 2 druhy: Elektromagnetický a elektromechanický. První závisí na elektřině, protože drží dveře v uzavřeném stavu pomocí elektromagnetu. Při výpadku proudu je vždycky ve stavu „otevřeno“, což je velkou jeho nevýhodou. Elektromechanické modely kombinují klasický mechanismus s magnetem. Při výpadku proudu zůstává zavřen, může být otevřen pomocí klíče.
Kromě toho fungují i s kartou nebo kódem. Ve druhém případě se instaluje ovládací panel, do které zadáváte kód. Když kód je chybný, máte ještě 2 možnosti, pak se mechanismus blokuje. Elektronické systémy se mohou integrovat do „chytrého“ domu, připojit se k mobilu vlastníka, který hned dozví o pokusu vloupání.
Nevýhodou elektronických zámků je vysoká cena a dražší oprava

Vyrábějí se i kombinované modely zámku, jako trezorové-cylindrické. Navzájem se doplňují a vyrovnávají nevýhody každého systému. Takové zámky jsou nejbezpečnější.

  1. Třídy bezpečnosti.

Každý výrobek je zařazen do nějaké bezpečnostní třídy. Ukazuje stupeň odolnosti proti vloupání.

  • - 1 třída. Jednoduché a levné výrobky s minimální odolností proti násilnému prolomení. Zloděj stráví jen několik minut na otevření zámku. Nedoporučují se do vchodových dveří, protože neubrání před vloupáním.
  • - 2 třída. Víc odolné zařízení. Mohou odolávat zkušenému zloději během 10-15 min. Ale jde je prolomit docela snadně. Také se nedoporučuje je dávat do vchodových dveří. Hodí se do interiérových dveří.
  • - 3 třída. Dobrá úroveň zabezpečení vchodu do domu nebo bytu. Docela dlouho mohouodolávat pokusu o překonání. Mohou je otevřít ne všichni zkušené lupiče. Pro zvýšení zabezpečení můžete dát na dveře závoru.
  • - 4 třida. Maximální třída odolnosti proti neoprávněnému vniknutí. Vloupání je možné jen se speciálním nářadím. Způsobuje hluk, což může k lupiči přitáhnout pozornost. Tyto systémy se používají ke zvýšenému zabezpečení vchodu.

Podle platných norem zámky 2 třídy a vyšší mají být certifikovány. Prodejce musí mít doklady o certifikaci zboží.



Užitečné rády a tipy:      

Kromě uvedených kritérií, na výběr zámku má vliv ještě několik faktorů. Dali jsme dohromady všechna doporučení, jak správně vybrat zámek.

 

  • - Musíte vždycky porovnat rozměry dveří a zadlabacího zařízení. Mají navzájem odpovídat. Zámek by neměl zmenšovat tloušťku dveří víc než na třetinu. Jinak tohle místo bude tím zranitelným místem.
  • - Zámek nejvyšší třídy neměli byste montovat do slabých dveří. Tloušťka kovových plechů, ze kterých se dveře se skládají má být větší než 1,5-2mm. Nejlépe ještě víc.
  • - Když si vybíráte cylindrický nebo trezorový zámek, máte dávat pozor na počet stavítek nebo pák. Má je být minimálně 4. Kovové části mají být odolné proti přepilování pilkou.
  • - Pro efektivní zabezpečení vyberte 2 zámky. Je to lepší než jeden. Zloděj ztratí víc času na pokus o překonání obou zámku.
  • - Je dobré, když zámek má kovový štítek, který zvyšuje odolnost proti hrubé síle.
  • - Kupujte radši zámky od známého výrobce. Populární brandy jako FAB, CISA, TOKOZ mají jen kvalitní výrobky. Kontrolujte, že výrobek je opravdu originální.

Před nákupem důsledně prohlédněte výrobek. Nemá mít žádné mechanické poškození, odštěpení čí rez. To jsou příznaky nekvalitního zboží nebo následky špatného uskladnění. Neměli byste takové zboží kupovat. Je dobré zkontrolovat mechanickou část. Otevřete a zavřete ji, poslechněte, jaký má zvuk. Má se pohybovat lehce a plynule.

Zvláštnosti výběru zámku do interiérových dveří.

Nepotřebujete tady takovou úroveň zabezpečení jako u vchodových dveří. Ale i tady je pár věcí na které máte dávat pozor.

  • - Spolehlivost uzavření. Ta záleží na podmínkách užívání. Pro obyvák a kuchyni bezpečný zámek ani nepotřebujeme, ale pro toaletu a koupelnu ano.
  • - Bezhlučný provoz. Důležitá věc pro ložnici a dětský pokoj, kde zbytečný hluk nepotřebujeme, zejména v noci.
  • - Látka, ze které je vyrobena klika. Intenzivní užívání má vliv na to, jak vypadá klika. Aby zachovala původní vzhled, doporučujeme koupit mosaznou nebo nerezovou kliku.

 

 

Správný výběr dveřního zámku zajišťuje bezpečí pro Váš majetek a pro všechny, kdo žije v bytě.

Jaký je postup?
Postup objednaní

Zavoláte našemu dispečerovi, popíšete vaši situaci, nahlásíte adresu.

Postup objednaní

Připravíte potřebné doklady (občanský průkaz, kartu trvalého pobytu, nájemní smlouvu, svědectví sousedů - bez předložení dokladu dveře otvíráme pouze za asistence policie).

Postup objednaní

Příjezd technika do cca 15-30 min. (dle vytíženosti techniků a dle dopravní situace).

Postup objednaní

Technik vám na místě sdělí postup otevírání a cenu.

Postup objednaní

Po ukončení práce sepíšeme fakturu a následuje platba v hotovosti a nebo kartou.

Recenze
Nikdo nemame zamecniky radi, protoze je volame, kdyz se nam to nejmene hodi, bere to cas a penize .....! ale kdyz se vam zabouchnou dvere na zacatku prazdnin, kdy v praze neni “ani noha” a vy stojite na ulici ne uplne vhodnem oblecku a jedine co muzete udelat, jit do nejblizsi hospody poprosit o cislo na zamecnika a do pul hodky prijede sympatak, ktery z cely neprijemny situace udela vtipnou scenku, kterou vsude s usmevem vypravite! takze jeste jednou diky a klidne si zabouchnu znova.
Anna Novaková
Faq
Jak objednat vaše služby?
Zavoláte našemu dispečerovi na tel čislo 603 579 015, popíšete vaši situaci, nahlásíte adresu
Jake doklady musim mít?
občanský průkaz, kartu trvalého pobytu, nájemní smlouvu, svědectví sousedů - bez předložení dokladu dveře otvíráme pouze za asistence policie
Jak dlouho čekat na technika?
Příjezd technika do cca 15-30 min. (dle vytíženosti techniků a dle dopravní situace)
Jak probiha platba?
Po ukončení práce sepíšeme fakturu a následuje platba v hotovosti a nebo kartou.